Kan je kort vertellen hoe je betrokken bent bij Collectief Goed? Van waar je enthousiasme?
Geen perspectief
Ik werk bij Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad vzw in het Team Wonen. De laatste drie jaar werk ik heel specifiek aan de problemen op de private huurmarkt. Die problemen zijn immens. Op woonpermanenties krijgen we veel mensen die op zoek zijn naar een woning. We kunnen ze niet helpen. Woningen die goed zijn, zijn meestal niet betaalbaar. Indien ze wel betaalbaar zijn wil de eigenaar niet verhuren aan gezinnen met een klein inkomen, een allochtone afkomst, een vervangingsinkomen of meerdere kinderen. Het feit dat je niets te bieden hebt aan mensen die in de miserie zitten, bezorgt je een erg ongemakkelijk gevoel.
Niet opgeven
Met de gezinnen van de Werkgroep Wonen van Arm in Arm zocht ik mee naar oplossingen.
Dankzij de solidariteit binnen de groep en de bereidheid om creatief na te denken vonden we een tijdelijke oplossing. De bezetting van leegstaande sociale woningen. Toen de Ideale Woning ons liet weten dat ze negen eengezinswoningen voor dertig jaar in erfpacht wilden geven, konden we dromen van een waardig woonalternatief op lange termijn.
Ontstaan van Collectief Goed
Collectief goed werd geboren. Een cvba met sociaal oogmerk die de relatie tussen huurder en verhuurder herdenkt. Het plaatst een huurder in zijn wijk. Door de samenwerking biedt het veel meer dan enkel een dak boven het hoofd. Met eigen collega’s, met collega’s uit andere sociale organisaties en met de gezinnen werkte ik het voorbije jaar hard mee aan de inhoudelijke en organisatorische uitbouw van Collectief Goed. De eerste grote stap is gezet . Er valt nog veel werk te doen; laat maar komen!