This template is empty

OVER ONS

PROBLEEM
1. Kinderen in armoede

In Vlaanderen leven vandaag 180.000 kinderen in armoede.

2. Privaat huren of kopen is geen oplossing

Voor gezinnen in armoede is een huis kopen geen optie. De prijzen zijn de laatste 10 jaar verdubbeld. Ook een degelijke en betaalbare huurwoning op de private huurmarkt vinden, is een uitdaging. 130.000 gezinnen op de private huurmarkt houden maandelijks te weinig geld over om menswaardig te leven.

3. Te weinig sociale woningen

In Vlaanderen bestaat 6% van de woningmarkt uit sociale woningen. In de ons omringende landen gaat dit richting 20%. Het aanbod is veel kleiner dan de vraag. Tegen 2025 plant de overheid 43.000 extra sociale woningen, terwijl 105.000 gezinnen op de wachtlijst staan.

4. Slecht wonen heeft veel gevolgen

Noodgedwongen komen gezinnen in armoede terecht in slechte woningen (te klein, te duur, slechte staat). Een slechte woning heeft echter gevolgen op tal van vlakken.  Vocht en koude zorgen voor ziekte en een zwakke gezondheid.  Slechte isolatie voor hoge energiefacturen.  De gezinsleden ervaren stress en durven geen vrienden uitnodigen.  Kinderen hebben geen plaats om rustig huiswerk te maken.  Er blijft nog weinig energie over om andere problemen aan te pakken.

5. Collectief Goed: betaalbare, grote huurwoningen

Samen met de toekomstige gezinnen renoveert Collectief Goed leegstaande woningen. Hiervoor werken we samen met scholen, bedrijven en mensen zoals jij die in dit project geloven. Zo houden we de huurprijs betaalbaar. Samen creëren we een duurzaam woonaanbod dat ook betaalbaar is voor gezinnen met een laag inkomen. Een eerste opstap naar een beter leven.